Tjänster

Från sättning till tryckfärdig pdf

Jag lägger upp en layout för text och bilder, även scanning och retuschering av bilder och framtagning av enkla illustrationer.

Böcker eller broschyrer, ja, allt som ska tryckas gör jag original till.

Jag gör alla sorters böcker, har jobbat med litteratur till universitet och högskola, barn- och ungdomsböcker, skönlitteratur, facklitteratur, biografier m.m.

Jag jobbar både i Mac-miljö och Windows-miljö. Programmen jag använder är InDesign, Photoshop, Illustrator, Acrobat, men även FrameMaker och Word.

Jag lämnar gärna en offert och/eller en provsättning på just er bok. Hör av er per mail eller telefon.

Mina uppdragsgivare

Betydelsefulla Möten (2 Act)

Björnlunds förlag,

Eget förlag, Norrköping

Historiska media, Lund

Libris, Stockholm

Nordic Academic Press, Lund

Nypon förlag, Helsingborg

Polaris, Stockholm

Stabenfeldt, Malmö

Studentlitteratur, Lund

Verbum, Stockholm

Vårdförlaget. Lund

med flera

Jag halkade in i detta yrket för snart 30 år sedan. På ett litet tryckeri utanför Lund fick jag lära mig alla grundregler i typografins underbara värld. Jag gick en kurs som lärde mig historiken bakom typografin. Lärarna vi hade var f.d. handsättare som hade lärt sig yrket som lärlingar. Alla dessa regler som man inte visste fanns, reglerna som användes då, används fortfarande inom det typografiska yrket.

När jag sedan började på ett större förlag/tryckeri inne i Lund hade datorn gjort sitt intåg i branschen, datorterminaler kopplade till en stordator. Vilken underbar nyhet att man kunde gå tillbaka i texten man skrivit och korrigera ett tecken som blivit fel. Bara efter något år här kom de första ”Macarna” in på företaget. Dessa små fyrkantiga datorer med en skärm som var ca 9 tum, där man kunde se exakt vad man gjorde och hur det såg ut färdigt. Man kunde t.o.m. göra illustrationer på dem! Vilka underverk!

Under de år jag jobbade på detta företag gick utvecklingen i allt snabbare takt, datorerna blev snabbare, programmen blev mer och mer avancerade, men vi hängde med. Jag lärde mig ta hand om bilder, att scanna och retuschera, att lägga upp egna mallar. Men de grundläggande typografiska reglerna slutade aldrig att gälla.

När jag flyttade norrut i Skåne bytte jag också arbetsplats och nu fick jag jobba med en massa olika sorters böcker som jag aldrig gjort förut. Romaner, läromedel för mellanstadiet, historiska böcker, biografier. Ja, allt vad man kan tänka sig. Dessutom jobbade jag med väldigt olika förlag från hela Sverige.

2009 bestämde jag mig för att stå på egna ben. Det är det roligaste jag gjort i mitt liv.

Jag får ju göra det som jag tycker bäst om, att göra böcker!!